Domowe masło + maślanka - Zrób to sama

Ewelina
Przetwory
29.10.2017 19:26
Domowe masło + maślanka - Zrób to sama
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

Składniki:

śmietanka 36% (może być również 30%)

Przybory:

mikser bądź robot kuchenny

Do ubijania możemy użyć robota kuchennego bądź miksera ręcznego. Przy użyciu miksera ręcznego czas ubijania może potrwać nawet do 20 minut.

Przepis

Do wykonania naszego masła potrzebujemy dowolną ilość śmietanki 36%.

Śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia następnie rozpoczynamy miksowanie.

Zdjęcie Domowe masło + maślanka - Zrób to sama #1

Zdjęcie Domowe masło + maślanka - Zrób to sama #2

Zdjęcie Domowe masło + maślanka - Zrób to sama #3

W trakcie miksowania nasza śmietanka będzie zmieniała swoją konsystencję począwszy od płynnej, przez bitą śmietanę, aż po moment oddzielenia się masła od maślanki.

Zdjęcie Domowe masło + maślanka - Zrób to sama #4

W tym momencie przerywamy miksowanie i oddzielamy nasze masło od maślanki przy użyciu sita.

Zdjęcie Domowe masło + maślanka - Zrób to sama #5

Zdjęcie Domowe masło + maślanka - Zrób to sama #6

Zdjęcie Domowe masło + maślanka - Zrób to sama #7

Powstałe masło wystarczy przełożyć do maselniczki zaś powstałą maślankę możemy przelać do szklanki i po prostu ją wypić.

Zdjęcie Domowe masło + maślanka - Zrób to sama #8

Zdjęcie Domowe masło + maślanka - Zrób to sama #9

Zdjęcie Domowe masło + maślanka - Zrób to sama #10

Zdjęcie Domowe masło + maślanka - Zrób to sama #11

Zdjęcie Domowe masło + maślanka - Zrób to sama #12

Zdjęcie Domowe masło + maślanka - Zrób to sama #13

Zdjęcie Domowe masło + maślanka - Zrób to sama #14

Jak uformować masło?

W celu uformowania masła należy przełożyć je do zimnej wody i uformować przy użyciu rąk kształt osełki lub kulki.

Jak przechowywać masło?

Masło najlepiej przechowywać w lodówce przez okres 10 dni. Masło możemy również zamrozić. Czas przechowywania w zamrażarce 6 do 8 miesięcy.