- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
Składniki:
śmietanka 36% (może być również 30%)
Przybory:
mikser bądź robot kuchenny
Do ubijania możemy użyć robota kuchennego bądź miksera ręcznego. Przy użyciu miksera ręcznego czas ubijania może potrwać nawet do 20 minut.
Przepis
Do wykonania naszego masła potrzebujemy dowolną ilość śmietanki 36%.
Śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia następnie rozpoczynamy miksowanie.
W trakcie miksowania nasza śmietanka będzie zmieniała swoją konsystencję począwszy od płynnej, przez bitą śmietanę, aż po moment oddzielenia się masła od maślanki.
W tym momencie przerywamy miksowanie i oddzielamy nasze masło od maślanki przy użyciu sita.
Powstałe masło wystarczy przełożyć do maselniczki zaś powstałą maślankę możemy przelać do szklanki i po prostu ją wypić.
Jak uformować masło?
W celu uformowania masła należy przełożyć je do zimnej wody i uformować przy użyciu rąk kształt osełki lub kulki.
Jak przechowywać masło?
Masło najlepiej przechowywać w lodówce przez okres 10 dni. Masło możemy również zamrozić. Czas przechowywania w zamrażarce 6 do 8 miesięcy.