Domowe krówki - zrób to sama

Ewelina
04.12.2013 10:08
Domowe krówki - zrób to sama

Przepis

Domowe krówki :)

Składniki:

200 g cukru,

400 ml śmietanki 30 %,

100 g masła

Arkusz papieru do pieczenia

Sposób przygotowania:

Niską foremkę lub keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. W garnku umieść wszystkie składniki. Doprowadź je do wrzenia i gotuj nieustannie mieszając. Trochę to potrwa, ale efekt końcowy na pewno nastąpi :) Po maksymalnie 20 minutach masa powinna brązowieć, gdzieniegdzie trochę się przypalać. Gdy cała będzie miała ładny, karmelowy kolor, zdejmij garnek z ognia i wylej mieszankę na wcześniej przygotowaną blachę. Rozsmaruj na całej powierzchni i pozostaw do wystudzenia. Krówka będzie wtedy też gęstnieć. Ja drewnianą łopatką nadaję jej kształt. Przykładam do boków i delikatnie przesuwam w stronę masy. Z niekształtnej plamy powstaje dzięki temu prostokąt. Masę wstaw do lodówki na około 30 min. Wyjmij i pokrój dowolnie ostrym nożem.

Smacznego!

Źródło:

http://www.natchniona.pl/domowe-krowki