Surowy dżem wiśniowy z chia

Małgorzata
Śniadania
09.08.2018 22:45
Surowy dżem wiśniowy z chia

Surowy dżem wiśniowy z chia Pomysł na surowy dżem z chia krąży po internecie już od jakiegoś czasu i przymierzałam się, żeby go wypróbować, ale jakoś ciągle odkładałam to na później. Taki surowy dżem możemy wykorzystywać podobnie jak zwykły dżem – do kanapek (u mnie na zdjęciach na domowych bułkach owsianych), do naleśników, pyszny jest jako dodatek do owsianki. Oprócz tego, że zrobienie tego dżemu to parę chwil, to jeszcze jego dużą zaletą jest to, że jest surowy, czyli mamy zachowane wartości odżywcze owoców, szczególnie witaminę C, która ulatnia się przy wzroście temperatury. Przymierzałam się, żeby zrobić go w wersji truskawkowej, ale przegapiłam okazję, więc zrobiłam surowy dżem wiśniowy z chia. ? Składniki: - 300 g wiśni (waga po wypestkowaniu) - 3 łyżki nasion chia (30 g) - 2,5 łyżki erytrolu (25 g) Wykonanie: - Chia zmielić w młynku. Nie jest to dżem, który możemy sobie włożyć do słoików i przechować do zimy, jest to dżem do szybkiego zjedzenia. Ten dżem robi się naprawdę szybko, najdłużej schodzi z wyjęciem pestek z wiśni, a reszta to już… pestka ?.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://malgorzatarusek.pl/surowy-dzem-wisniowy-z-chia/
Małgorzata Rusek - dietetyk z pasją

Małgorzata Rusek - dietetyk z pasją

Małgorzata

instagram

facebook