Piernik przekładany

Bernadeta
Ciasta
18.12.2017 23:21
Piernik przekładany

Piernik przekładany ciasto: - 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej - pół szklanki cukru - 200 g miodu naturalnego - 125 g masła miękkiego - 3 jajka - 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany (18%) - 1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 1,5 łyżki kakao - słoik powideł śliwkowych - opakowanie galaretki o smaku morelowym lub brzoskwiniowym - 100 g gorzkiej czekolady - 50 g masła - 3 łyżki kremówki śmietanki - orzechy do ozdoby - pierniczki Ten piernik od kilku lat towarzyszy nam co roku, jest idealny zarówno na świątecznym stole jak i jako gwiazdkowy prezent dla największego łasucha. Zapach świąt to dla mnie przede wszystkim zapach jaki unosi się w kuchni w trakcie pieczenia świątecznego piernika. Korzenny aromat, delikatny wilgotny smak, kwaskowatość powideł to wszystko co zawiera się w jednym pysznym wypieku. Następnie ciasto należy przekroić wzdłuż na 3 płaty. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem. Dodajemy miód oraz mąkę wymieszaną z przyprawą, kakao i sodą. ( u mnie dl. 36 cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165°C i pieczemy przez 60-70 minut, do tzw. suchego patyczka. Masło ucieramy z cukrem na puch.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.mojkulinarnypamietnik.pl/2012/12/piernik-przekladany.html
Bernika-mój kulinarny pamiętnik

Bernika-mój kulinarny pamiętnik

Bernadeta