Przepis
Składniki:
główka kapusty (wykorzystałam pekińską)
800g mięsa mielonego (dałam z indyka)
1 łyżka masła
2 czerstwe bułki
1-2 cebule
sól, pieprz
1 kostka bulionowa
Wykonanie:
Bułki namoczyć w wodzie.
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na maśle. wymieszać z mięsem i doprawić solą i pieprzem.
Z kapusty usunąć wierzchnie liście, rozdzielić i włożyć na 4 minuty do osolonego wrzątku (nie dłużej, bo się rozlecą). Odcedzić.
Farsz nakładać łyżką na liście i zwijać w rulony.
Naczynie żaroodporne wyłożyć liśćmi kapusty, a nich ułożyć gołąbki. Moje były malutkie, bo zrobiłam z kapusty pekińskiej, stąd GOŁĄBECZKI. Zalać je 250ml wody z rozkruszoną kostką bulionową, na wierzchu ułożyć pozostałe liście i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni. Piec 1,5 godziny.
Gołąbki podawać same lub z ziemniakami, polane np. sosem pomidorowym.