Gołąbki w kapuście pekińskiej

Ewelina
26.05.2014 12:27
Gołąbki w kapuście pekińskiej

Przepis

Składniki:

główka kapusty (wykorzystałam pekińską)

800g mięsa mielonego (dałam z indyka)

1 łyżka masła

2 czerstwe bułki

1-2 cebule

sól, pieprz

1 kostka bulionowa

Wykonanie:

Bułki namoczyć w wodzie.

Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na maśle. wymieszać z mięsem i doprawić solą i pieprzem.

Z kapusty usunąć wierzchnie liście, rozdzielić i włożyć na 4 minuty do osolonego wrzątku (nie dłużej, bo się rozlecą). Odcedzić.

Farsz nakładać łyżką na liście i zwijać w rulony.

Naczynie żaroodporne wyłożyć liśćmi kapusty, a nich ułożyć gołąbki. Moje były malutkie, bo zrobiłam z kapusty pekińskiej, stąd GOŁĄBECZKI. Zalać je 250ml wody z rozkruszoną kostką bulionową, na wierzchu ułożyć pozostałe liście i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni. Piec 1,5 godziny.

Gołąbki podawać same lub z ziemniakami, polane np. sosem pomidorowym.