Przepis
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego (użyłam szynki)
100 g białego ryżu
1/2 główki młodej kapusty
1 duża cebula
1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
ok 1 i 1/3 szklanki wody
świeży koperek
sól, pieprz, cukier
Ryż ugotować na sypko. Zostawić do wystudzenia.
W garnku (lub na dużej, głębokiej patelni) rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić. Kapustę pokroić w kawałki o szerokości około 2 centymetrów. Dorzucić do cebuli i smażyć jeszcze przez chwilę (lekko zarumienić kapustę). Pomidory w puszce zmiksować blenderem lub przecisnąć przez sitko i dodać do garnka. Dolać wodę, tak aby zakryła kapustę. Gotować do czasu, aż kapusta będzie prawie miękka. Doprawić solą, pieprzem i cukrem (cukier możecie pominąć, my lubimy słodkie sosy pomidorowe).
Na koniec dodać posiekany koperek i wymieszać.
Mięso połączyć z przestudzonym ryżem, doprawić solą i pieprzem.
Ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym, zaczynając od kapusty, potem mięso, znowu kapusta, mięso i na koniec kapusta (3 warstwy kapusty i dwie mięsa).
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180oC (dolna grzałka + termoobieg) przez 1 godzinę.
Można podać z ziemniakami lub pieczywem, my zjedliśmy bez dodatków.
Smacznego :)