Gołąbki bez zawijania (dla leniwych)

Krzysztof
Obiad
12.06.2014 6:09
Gołąbki bez zawijania (dla leniwych)

Przepis

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego (użyłam szynki)

100 g białego ryżu

1/2 główki młodej kapusty

1 duża cebula

1 puszka krojonych pomidorów (400 g)

ok 1 i 1/3 szklanki wody

świeży koperek

sól, pieprz, cukier

Ryż ugotować na sypko. Zostawić do wystudzenia.

W garnku (lub na dużej, głębokiej patelni) rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić. Kapustę pokroić w kawałki o szerokości około 2 centymetrów. Dorzucić do cebuli i smażyć jeszcze przez chwilę (lekko zarumienić kapustę). Pomidory w puszce zmiksować blenderem lub przecisnąć przez sitko i dodać do garnka. Dolać wodę, tak aby zakryła kapustę. Gotować do czasu, aż kapusta będzie prawie miękka. Doprawić solą, pieprzem i cukrem (cukier możecie pominąć, my lubimy słodkie sosy pomidorowe).

Na koniec dodać posiekany koperek i wymieszać.

Mięso połączyć z przestudzonym ryżem, doprawić solą i pieprzem.

Ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym, zaczynając od kapusty, potem mięso, znowu kapusta, mięso i na koniec kapusta (3 warstwy kapusty i dwie mięsa).

Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180oC (dolna grzałka + termoobieg) przez 1 godzinę.

Można podać z ziemniakami lub pieczywem, my zjedliśmy bez dodatków.

Smacznego :)