Zrobiłam więc gołąbki dyniowe z indykiem – na szczęście smakowały Juniorowi i dziadkowi. |Gołąbki dyniowe z indykiem| Jak zrobić gołąbki dyniowe z indykiem? Kapusta: - 1 duża główka kapusty włoskiej Składniki na farsz: - 2 szklanki ryżu - 1 łyżka domowej vegety (TUTAJ znajdziesz przepis) - 2 niepełne szklanki wody - 1 kg mielonego mięsa z indyka - 3 szklanki dyni startej na dużych oczkach - 1 żółta papryka - 2 cebule - 5 ząbków czosnku - 1 łyżka oleju - 3 łyżeczki soli słonecznej (TUTAJ znajdziesz przepis) - 1 łyżeczka pieprzu - 2 łyżeczki cząbru - 2 łyżeczki słodkiej papryki - 2 łyżeczki domowej vegety - 1 łyżeczka kurkumy - ½ łyżeczki chili - sól - ½ szklanki wody pozostałej z gotowania kapusty Dodatkowo: - około 1 litr bulionu Sos pomidorowy - 2 szklanki wywaru z gotowania gołąbków (jeśli jest go mniej, uzupełnić wodą) - 1 szklanka soku pomidorowego - koncentrat pomidorowy - przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka, chili, czosnek granulowany, domowa wegeta, ewentualnie odrobina cukru). |Gołąbki dyniowe z indykiem| W dużym garnku zagotować wodę. Smacznego:- ) |Gołąbki dyniowe z indykiem| |Gołąbki dyniowe z indykiem| |Gołąbki dyniowe z indykiem| Do przestudzonego ryżu dodać mielone mięso z indyka, startą na grubych oczkach dynię, czosnek przeciśnięty przez praskę, wodę pozostałą z gotowania kapusty oraz przesmażone warzywa. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić na nim cebulę, dodać żółtą paprykę pokrojoną w drobną kostkę - dusić aż warzywa zmiękną i odparuje z nich nadmiar wody. Po upieczeniu zlać pozostały z gotowania wywar (powinno być około 2 szklanek płynu), dodać sok pomidorowy oraz przecier, doprawić wg upodobań do smaku. Na dno garnka, brytfanny lub patelni nalać trochę bulionu i ułożyć kilka liści kapusty (dzięki temu gołąbki nie przypalą się). Całość zalać reszta bulionu, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu, lub piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około godzinę, aż kapusta będzie miękka. Kolejno faszerować liście kapusty: na liściu, blisko nasady kłaść łyżkę nadzienia, boki liścia zwijać do środka, po czym zrolować (podobnie jak zwija się krokiety). Zazwyczaj wymiguję się i mówię, że pojedziemy na gołąbki do dziadka Andrzeja – bo wiadomo, ze to on robi najlepsze. Do farszu dodać przyprawy: sól słoneczną, pieprz, cząber, słodką paprykę, domową vegetę, kurkumę, chili i sól do smaku.