Składniki na zupę: - wcześniej przygotowany wywar (ok.4 l) - 5 łbów karpia, grzbiety, ikrę, mlecze, ewentualnie 1 – 2 dzwonki - 3 łyżeczki suszonego imbiru - ¾ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej - 2 łyżki majeranku - sól - świeżo mielony pieprz W wywarze ugotować łby karpia i wszystkie kawałki ryby. Składniki na warzywny wywar: - 4 marchewki - 2 pietruszki - por - spory kawałek selera - gałązki natki pietruszki - cebula - 3 ząbki czosnku - Sól - 6 ziaren ziela angielskiego - 4 liście laurowe - 1 łyżka pieprzu w ziarenkach |Wielkopolska zupa z karpia| |Wielkopolska zupa z karpia| |Wielkopolska zupa z karpia| Do rybnego bulionu z pokrojoną w kostkę marchewką, pietruszką, selerem dodać także kawałki mięsa z głów, grzbietów, oraz pokrojona ikrę i mlecze. W dużym garnku z włoszczyzny, cebuli, czosnku, soli, liści laurowych, pieprzu, ziela angielskiego ugotować intensywny wywar warzywny (około 1½ godziny). Zupa, która nie pozwala, aby zmarnował się choć kawałek ryby, doprawiona pikantnym mielonym imbirem, gałką muszkatołową i majerankiem, smakuje wyjątkowo. |Wielkopolska zupa z karpia| Moja lubiona zupa wigilijna.