Junior stwierdził, że taką kaszę to on może jeść codziennie ;- ) |Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowo-śmietanowym| Jak ugotować polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowo-śmietanowym? Smacznego :- ) |Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowo-śmietanowym| |Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowo-śmietanowym| W tym roku wyjątkowo smakują nam polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-grzybowym i tym przepisem dziele się dziś z Wami. |Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowo-śmietanowym| Kiedy lasy pełne są grzybów trzeba korzystać z dobrodziejstwa natury, zbierać je koszami i jeść. Smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła klarowanego po około 2 – 3 minuty z każdej strony – powinny się zarumienić. Sos grzybowo-śmietanowym: - 1 cebula - 500 g grzybów (prawdziwków, podgrzybków) - 150 ml bulionu warzywnego - 330 ml śmietany 18 % - 2 łyżeczki masła - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - Sól, pieprz Polędwiczki z sosie grzybowo-śmietanowym podawać z kaszą, ziemniakami, makaronem, plackami ziemniaczanymi lub kopytkami. Na tym samum tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać grzyby (większe prawdziwki czy też podgrzybki pokroić na mniejsze kawałki). Uwielbiamy rodzinne wypady do lasu z koszykami, zapełniamy je z radością i zjadamy na obiad.