Można ułatwić sobie zadanie i przekładać nieugotowane gnocchi na sitko o małych oczkach lub na dużą łyżkę cedzakową i w tej postaci włożyć do garnka z gotującą wodą, wtedy łatwiej jest wyjąć wszystkie kluseczki w tym samym czasie : ) 2, w sezonie ok. 1,5 kg pomidorów) duża garść listków bazylii 1 łyżeczka oliwy bazyliowej sól, pieprz 50 g sera mozzarella Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości. Pomidory z puszki przelać wraz z zalewą na patelnię, gotować przez ok 10-15 min. do czas aż sos lekko zgęstnieje i zmiksować blenderem. Polecam!!! Składniki na gnocchi: 1 kg ziemniaków 300 g mąki pszennej 1 jajko duża szczypta soli W razie potrzeby dodać pozostałe 50 g mąki, lub wykorzystać ją do podsypywania przy formowaniu gnocchi. Mąkę (ok. 250g) wysypać na stolnicę, dodać sól, przeciśnięte przez praskę (gorące) ziemniaki oraz jajko. Moje gnocchi nie są niestety ani tak równe, ani tak kształtne, jak te serwowane we włoskich knajpach, ale mogę za to zagwarantować, że są pyszne ; ) Należy na bieżąco kontrolować ilość dodanej mąki w zależności od rodzaju ziemniaków.