Kotlety z ciecierzycy

Fit
25.03.2019 10:57
Kotlety z ciecierzycy

Składniki: 125 g suchej ciecierzycy 120 g soczewicy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 3 łyżki soku z cytryny 1 jajko (wielkość L) 2 łyżki oleju roślinnego sól, pieprz, czubata łyżeczka curry, łyżeczka mielonego kuminu Ciecierzycę zalać wodą, odstawić na noc. Dodaję do nich wtedy z zielone pesto, ajvar, czy sos jogurtowo-orzechowy (jogurt naturalny mieszam z czosnkiem, sokiem z cytryny i pastą tahini) i za każdym razem smakują wyjątkowo : ) Dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem, drobno posiekaną papryczkę chili, drugą łyżkę oleju, sok z cytryny, jajko oraz przyprawy. Kotlety z jej udziałem świetnie sprawdzą się jako część klasycznego obiadu z dodatkiem ziemniaków i surówki, ale najbardziej lubię podawać je w formie burgerów. Na środkową półkę przełożyć blachę z kotlecikami i piec przez ok. 15 minut. Uformować kotlety (u mnie 3 duże i 2 mniejsze dla dzieci) i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/kotlety-z-ciecierzycy/