"Szarlotka" - bez pieczenia

Ewa
Ciasta
24.10.2017 8:05
"Szarlotka" - bez pieczenia

I choć nazwanie tego deseru szarlotką jest nieco na wyrost, to jednak zdecydowanie warto go sobie przygotować:) 5 dużych, twardych jabłek (u mnie jonaprince grójeckie) 500 g serka mascarpone około 1 łyżka cukru pudru do smaku – opcjonalnie sok z połowy małej cytryny ok 500 g herbatników 150g mlecznej czekolady 1 łyżeczka oleju kokosowego 1/4 szkl. Udostępnij Zapisz Bez względu na to czy swoją przygodę z pieczeniem rozpoczęliście lata temu, czy dopiero stawiacie w kuchni pierwsze kroki, Uwagi: Jeśli wykorzystujemy mocno soczyste jabłka, warto przed zmiksowaniem ich z mascarpone, lekko odcisnąć nadmiar soku. Od dłuższej chwili zastanawiam się czy kiedykolwiek zrobiłam ciasto prostsze i odpowiedź jest przecząca:) Od razu skrapiamy je sokiem z cytryny i miksujemy z mascarpone. Myślę, że w kategorii tych szybkich i prostych nie ma sobie równych:) Ponownie rozprowadzamy 1/3 masy, znów herbatniki, reszta masy. mleka Obrane jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2017/10/24/szarlotka-bez-pieczenia/