I choć nazwanie tego deseru szarlotką jest nieco na wyrost, to jednak zdecydowanie warto go sobie przygotować:) 5 dużych, twardych jabłek (u mnie jonaprince grójeckie) 500 g serka mascarpone około 1 łyżka cukru pudru do smaku – opcjonalnie sok z połowy małej cytryny ok 500 g herbatników 150g mlecznej czekolady 1 łyżeczka oleju kokosowego 1/4 szkl. Udostępnij Zapisz Bez względu na to czy swoją przygodę z pieczeniem rozpoczęliście lata temu, czy dopiero stawiacie w kuchni pierwsze kroki, Uwagi: Jeśli wykorzystujemy mocno soczyste jabłka, warto przed zmiksowaniem ich z mascarpone, lekko odcisnąć nadmiar soku. Od dłuższej chwili zastanawiam się czy kiedykolwiek zrobiłam ciasto prostsze i odpowiedź jest przecząca:) Od razu skrapiamy je sokiem z cytryny i miksujemy z mascarpone. Myślę, że w kategorii tych szybkich i prostych nie ma sobie równych:) Ponownie rozprowadzamy 1/3 masy, znów herbatniki, reszta masy. mleka Obrane jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach.