Papryka faszerowana mięsem

Agata
Obiad
23.10.2017 6:56
Papryka faszerowana mięsem

Witamina B6 0,291 mg Kwas foliowy 46 µg Witamina B12 0 µg Kwas pantotenowy 0,317 mg Wapń 7 mg Żelazo 0,43 mg Magnez 12 mg Fosfor 26 mg Potas 211 mg Sód 4 mg Cynk 0,25 mg Miedź 0,02 mg Białko 0,99 g Tłuszcz ogółem 0,30 g Kwasy tłuszczowe nasycone 0,027 g Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,003 g Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,070 g Kwasy tłuszczowe omega-3 0,056 g Kwasy tłuszczowe omega-6 0 g Węglowodany 6,03 g Składniki: 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 500 g mielonego mięsa z indyka 4 łyżki suchego ryżu 2 cebule 7 papryk olej do smażenia sól pieprz 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki Wykonanie: Cebule obieramy i drobno kroimy. Papryka jest również dobrym źródłem błonnika (2,1 g/100 g), przez co jest sycąca i spowalnia wchłanianie się tłuszczów oraz cukrów z produktów, które wraz z nią zjemy. Witamina C 127,7 mg Witamina B1 0,054 mg Witamina B2 0,085 mg Witamina B3 (PP) 0,979 mg Fluor ~ Cholesterol 0 mg Fitosterole ~ Papryka w kuchni Papryka w kuchni ma bardzo szerokie zastosowanie. Możemy przyrządzić z niej również zupy, podawać w postaci duszonych potrawek (znakomite leczo i peperonata), dusić razem z mięsem, faszerować czy też wykorzystywać do przygotowania różnego rodzaju past. Papryka to jedno z najzdrowszych warzyw, jakie dostępne jest przez cały rok, a najlepiej smakuje właśnie w okresie jesieni. Papryka Najwcześniej uprawiana była w państwach zlokalizowanych w basenie Morza Śródziemnego, później dotarła do Bułgarii, Rumunii, na Węgry, do Czech i Słowacji. To bardzo fajny sposób na ułatwienie sobie życia w kuchni, czyli przygotowanie kompletnego dania obiadowego za jednym zamachem. Tym razem, ponieważ mamy sezon na paprykę, postawiłam wykorzystać kolorowe papryki - różne kolory tego warzywa ładnej będą wyglądały na talerzu. Najzdrowsza jest oczywiście na surowo, w postaci różnych sałatek. Kapsaicyna obecna jest głównie w pestkach oraz białych błonkach papryki. Parę słów o papryce jest rośliną należącą do rodziny psiankowatych, uważana za jedno z najzdrowszych warzyw. Wartości odżywcze w 100 g Kalorie (wartość energetyczna) 31 kcal / 130 kJ W środku mamy mielone mięso wieprzowe i drobiowe oraz nieco ryżu. Intensywnie wybarwione papryki są (obok pomidorów) także źródłem likopenu, który znany jest ze swoich właściwości przeciwnowotworowych. Na rozgrzanym tłuszczu na patelni szklimy ją, aż będzie miękka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2017/10/papryka-faszerowana-miesem.html