Ta zapiekanka jednak wyjątkowo mi smakowała:) ok. 1 kg ziemniaków 1 cebula ok. 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 mały kalafior 1 czerstwa kajzerka 2 żółtka 220 ml mleka 20 g masła + trochę na ziemniaki 20 g mąki szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Kajzerkę zalewamy mlekiem (około 100 ml), odstawiamy do namoczenia. Obsmażamy je na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju (mniej więcej po 2-3 minuty z każdej strony). W rondelku o grubym dnie roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy energicznie przez około 2-3 minuty. Do miski przekładamy mięso, dodajemy cebulę, odciśniętą kajzerkę oraz 1 żółtko. Podsmażamy na 1-2 łyżkach rozgrzanego oleju. Gęsty sos zdejmujemy z palnika, doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Gdy lekko przestygnie dodajemy 1 żółtko i energicznie mieszamy rózgą kuchenną. Odcedzamy (1 szklankę wody z gotowania kalafiora odkładamy). Następnie wlewamy wywar z kalafiora oraz pozostałe mleko. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy.