A to przecież najważniejsze:) 10 podudzi z kurczaka 4 woreczki ryżu 3-4 cebule 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól, pieprz 2 łyżki oleju do smażenia Składniki na zalewę: 1200 ml wrzącej wody 2 łyżki masła (ok. 70g) 6 łyżek pikantnego ketchupu (dałam łagodny, bo taki wolimy) 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/3 łyżeczki chilli w proszku (lub tylko szczypta jeśli nie lubicie pikantnych dań) 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżeczki cukru pieprz, sól do smaku (najlepiej świeżo mielone i dość sporo) Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kurczaka posypujemy słodką papryką, solą oraz pieprzem. Myślę też, że jest to odpowiednia ilość imprezowa;) choć oczywiście wiele zależy od ilości uczestników;) Jeśli to dla Was za dużo, wystarczy zmniejszyć ilość wszystkich składników o połowę. Udostępnij Zapisz Niedawno wpadł mi w oczy przepis na pałki kurczaka pieczone na ryżu. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka z każdej strony na rumiano. Wykorzystałam 4 woreczki ryżu, ale spokojnie wystarczyłyby 3, co za tym idzie należałoby zmniejszyć ilość zalewy do niespełna 1 l wrzątku. A jeśli do tego podamy wszystko np z piklami ze słoika, to zyskujemy trochę czasu na coś innego. Układamy na nim cebulę pokrojoną w piórka, a następnie podsmażone pałki kurczaka.