SKŁADNIKI na około 15 bułek szklanka mleka 70 g roztopionego masła 500 g mąki 70 g cukru 30 g świeżych drożdży szczypta soli nadzienie: 600 g masy makowej lukier: pół szklanki cukru pudru łyżka wody łyżka soku z cytryny dodatkowo: Ciasto tniemy na kawałki o szerokości 3 do 4 cm. Bułki układamy na papierze do pieczenia. Drożdżowe bułki z makiem pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C- 200°C przez 15 minut. Wałkujemy podsypując odrobiną mąki i nadajemy ciastu kształt zbliżony do prostokąta o wymiarach 30 cm na 50 cm. Jeżeli jako nadzienia do bułek użyjemy wcześniej przygotowanej i zamrożonej masy makowej, ewentualnie gotowej kupnej masy, to okazuje się, że drożdżówki możemy bardzo szybko przygotować. W formie automatu umieszczamy składniki na ciasto w podanej kolejności. Dobrze wyrobione ciasto powinno wyrastać w automacie przez około godzinę i 15 minut, aż wypełni całą formę.