Lukier: około 2/3 szklanki cukru pudru rum pozostały z moczenia rodzynek lub świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy ( ewentualnie sok z cytryny lub woda ), albo pół na pół - około 3 - 4 łyżki Wykonanie: Składniki na ciasto: 380 g mąki pszennej 30 g drożdży 5 żółtek 1 całe jajko 200 ml letniego mleka 100 masła 80 g cukru szczypta soli skórka otarta z 1 średniej pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej 120 g rodzynków 60 ml ciemnego rumu Ciasto: Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Można tu oczywiście dokonać własnych modyfikacji, np. skórkę z pomarańczy zamienić na skórkę z cytryny, rodzynki na żurawinę, a rum całkiem pominąć... Lukier: Cukier puder umieścić w miseczce, dodać rum lub sok z pomarańczy ( u mnie pół na pół ) i rozetrzeć grzbietem łyżki do otrzymania gładkiego lukru. W związku z tym, że powoli myślimy już o świętach wielkanocnych podpowiem, że drożdżówkę tę można upiec w klasycznej formie na babk ę... Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na drugie wyrastanie - na około 25 minut. To ciasto drożdżowe, które wprost rozpływa się w ustach - ze sporą ilością masła, żółtek i skórki otartej z pomarańczy. Rodzynki namoczone w rumie dodają mu charakteru, a lukier jest przysłowiową kropką nad i ( samo ciasto jest mało słodkie, więc lukier jest tu moim zdaniem nieodzowny, dosładza całość ). Do miski przesiać mąkę pszenną, wymieszać ją z cukrem, solą oraz skórką z pomarańczy. Upieczoną drożdżówkę chwilę przestudzić w formie, następnie wyjąć z formy i przełożyć na kratkę, odłożyć do całkowitego wystudzenia. Ciasto będzie bardzo rzadkie ( moje było prawie lejące ), ale nie dosypywać więcej mąki ( ciasto po wyrośnięciu zmieni nieco swoją konsystencję ). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia/do podwojenia objętości - około 1,5 godziny.