😉 Placki z kaszy jaglanej wyglądają wspaniale, są uniwersalne, można je zajadać na słodko oraz z wytrawnym nadzieniem. Składniki na około 10 szt.: 12 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej, 8 łyżek mąki ziemniaczanej (skrobi ziemniaczanej), 2 jajka, 1 szkl. I tak miało być 😉 Są obłędne, elastyczne, można je rolować i smakują jak tradycyjne naleśniki (a to nie lada wyczyn 😉 ). mleka (u mnie dziś był napój orkiszowo-migdałowy) 1 łyżka roztopionego masła klarowanego odrobina tłuszczu do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Dziś zapraszam na pyszne naleśniki jaglane – bez mąki i glutenu… Można je podawać na słodko, jak i wytrawnie. Długo szukałam przepisu na zdrowe placki, które można łatwo rolować. Polecam Ci je z farszem szpinakowym lub z czekoladowym nadzieniem. Naleśniki można smażyć na odrobinie masła klarowanego. W większości przypadków był problem z elastycznością, a tu go nie ma (ufff co za radość).