co nie wyklucza, że możecie sobie podmienić😏 Większości może się wydawać że naleśnik bez jajka i mleka nie ma szans na przeżycie przy smażeniu.. Bez tych dwóch czynników niestety nasze podejścia mogą się zakończyć kruchym i niesprężystym naleśnikiem który nada się tylko na wafel😁 Trzecią dość istotną rzeczą jest rodzaj mąki. 2 szklanki wody zimnej przegotowanej/mineralnej -szczypta soli -2 łyżki oleju wersja na ok. 8 naleśników (bez laktozy) Dzisiaj startujemy z nowym działem☝ Każdy z nas kiedyś miał początki w kuchni, a zadaniem doświadczonych jest dzielenie się informacjami jak prawidłowo przyrządzać dania. Składniki: wersja podstawowa duża ilość -3 szklanki mąki orkiszowej (im większy typ tym lepiej) -2 jaja -1 szklanka mleka -ok. Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu smażymy naleśniki po ok 2 min na jedną stronę. I tą kwestię będę powtarzać przy każdym rodzaju naleśnika jaki będę wam prezentować😁 Mąka orkiszowa co prawda jest rodzajem pszenicy ale jej zdrowszą odmianą. Od razu uprzedzam, że nie spotkacie u mnie mąk typu zwykła pszenna czy tortowa bo takowych nie używam.. Zaczniemy od prostego przepisu na naleśniki z mąki orkiszowej, którą z reguły każdy lubi i posiada. szklanki wody zimnej przegotowanej/mineralnej -szczypta soli -1 łyżka oleju Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jaja i miksujemy.