Witamina B6 0,291 mg Kwas foliowy 46 µg Witamina B12 0 µg Kwas pantotenowy 0,317 mg Wapń 7 mg Żelazo 0,43 mg Magnez 12 mg Fosfor 26 mg Potas 211 mg Sód 4 mg Cynk 0,25 mg Miedź 0,02 mg Białko 0,99 g Tłuszcz ogółem 0,30 g Kwasy tłuszczowe nasycone 0,027 g Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,003 g Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,070 g Kwasy tłuszczowe omega-3 0,056 g Kwasy tłuszczowe omega-6 0 g Węglowodany 6,03 g Papryka jest również dobrym źródłem błonnika (2,1 g/100 g), przez co jest sycąca i spowalnia wchłanianie się tłuszczów oraz cukrów z produktów, które wraz z nią zjemy. Witamina C 127,7 mg Witamina B1 0,054 mg Witamina B2 0,085 mg Witamina B3 (PP) 0,979 mg Jajecznica z czerwoną papryką Proporcje Składniki: 2 duże wiejskie jajka 1 łyżka pasty z czerwonej papryki 1/2 szalotki masło do smażenia sól pieprz Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy masło. Papryka to jedno z najzdrowszych warzyw, jakie dostępne jest przez cały rok, a najlepiej smakuje właśnie w okresie jesieni. Oto jajecznica z papryką, a raczej z pastą z czerwonej papryki . Parę słów o papryce Papryka jest rośliną należącą do rodziny psiankowatych, uważana za jedno z najzdrowszych warzyw. Najwcześniej uprawiana była w państwach zlokalizowanych w basenie Morza Śródziemnego, później dotarła do Bułgarii, Rumunii, na Węgry, do Czech i Słowacji. Ja uwielbiam takie weekendowe, kiedy mamy więcej czasu dla siebie, nie pędzimy do pracy i możemy sobie pozwolić na to, żeby wspólnie usiąść przy domowym stole. Kapsaicyna obecna jest głównie w pestkach oraz białych błonkach papryki. Intensywnie wybarwione papryki są (obok pomidorów) także źródłem likopenu, który znany jest ze swoich właściwości przeciwnowotworowych. Wartości odżywcze w 100 g Kalorie (wartość energetyczna) 31 kcal / 130 kJ Jajka rozkłócamy w szklance, wylewamy je na patelnię, solimy i pieprzymy. To takie nasze wspomnienie z naszych wakacji na Węgrzech. Na blogu znajdziecie także inne jajeczne propozycje na śniadanie. Szalotkę kroimy w kostkę, szklimy ją na patelni.