Ciasto bezowe ze śliwkami

Ewa
Ciasta
12.10.2017 8:54
Ciasto bezowe ze śliwkami

Gwarantuję jednak, że smak jest niesamowity i zdecydowanie warto je przygotować:) Ciasto: 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 8 łyżek cukru 150 g masła 1/2 szkl. letniego mleka 2 jajka 3 żółtka 1 op. cukru wanilinowego skórka otarta z 1 cytryny Beza: 3 białka 140 g cukru Może skuszona pachnącym wypiekiem opamięta się i zachwyci nas jeszcze swym właściwym urokiem?;) Wracając jednak do samego wypieku, mamy tutaj pachnące cynamonem ciasto przykryte powidłami śliwkowymi, dookoła wianuszek z bezy, zaś środek wypełniają pyszne śliwki. Dodatkowo: 500 g śliwek 250 g cukru żelującego kilka łyżek powideł śliwkowych Jamar Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Podgrzewamy, bez mieszania, na małym ogniu do czasu aż cukier zacznie się rozpuszczać i zmieniać kolor na brązowy. W międzyczasie, w małym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem wanilinowym (powinny zwiększyć nieco swą objętość i stać się jaśniejsze). Na patelnię z białym dnem (sprawdzone!) wsypujemy 3 łyżki cukru kryształu. Udostępnij Zapisz Uwielbiam jesień!:) Ciepłe, choć nie upalne dni, przyjemne wieczory, liście szurające pod nogami, delikatne podmuchy wiatru, no i oczywiście: śliwki, jabłka, gruszki, orzechy, dynie, papryki i inne dary jesieni. W misce ucieramy na puch miękkie masło, pod koniec dodajemy 5 łyżek cukru. Ubitą, lśniącą pianę z białek przekładamy do rękawa cukierniczego i z jego pomocą tworzymy obręcz białkową. Od razu też, uważając żeby cukier się nie przypalił, wlewamy lekko podgrzane mleko, teraz już cały czas mieszając. Strasznie żałuję, że pogodowo jesień nas w tym roku nie rozpieszcza i zamiast powyższego mamy głównie deszcz i chłód. Podgrzewamy na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia masy – nie gotujemy! Ciasto nie jest z tych najprostszych. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę z proszkiem i cynamonem. Po tym czasie wyjmujemy i delikatnie rozprowadzamy na powierzchni powidła śliwkowe. Tortownicę ponownie wstawiamy do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze około 1 godzinę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2017/10/12/ciasto-bezowe-ze-sliwkami/