Sezon na dynie w pełni dlatego dzisiaj przepis na pyszną zupę krem z dyni 🙂 Składniki/ 4 porcje: – 800 g dyni – 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego – 2 ziemniaki – 1 cebula – 2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka kurkumy – 1 łyżeczka świeżego startego imbiru – 1/2 puszki krojonych pomidorów – do podania np grzanki lub paluchy z sezamem – do posypania ostra papryczka chili (opcjonalnie) Przygotowanie: Dynię obrać ze skórki i miąższu i pokroić w kostkę. W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w w kosteczkę cebulę oraz czosnek. Po tym czasie dodać pomidory z puszki i gotować jeszcze ok. 5 minut aż warzywa będą miękkie. Podajemy np. z grzankami lub paluchami z dodatkiem sezamu. Jeśli lubimy zupę bardziej pikantną proponuje posypac ja przed podaniem ostra papryczką chili.