Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g masła szczypta soli jajko nadzienie: 200 g kurek cebula ząbek czosnku 2 łyżki masła 200 g śmietany 30 % 2 jajka 50 g sera np. chedar, pleśniowy, kozi sól, pieprz, - Mąkę i sól przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło i jajko. - W misce wymieszać śmietanę z jajkami, dodać starty ser cheddar (jeżeli używamy pleśniowego lub fety należy pokroić je na kawałki), doprawić solą, pieprzem. Tarta z kurkami Apetyczna wytrawna tarta na kruchym cieście, której farsz to podsmażone z cebulką kurki i jak zwykle masa jajeczno - śmietanowa. Nie może zabraknąć w niej również Waszego ulubionego sera - u mnie dzisiaj to cheddar, ale równie smacznie będzie z pleśniowym, kozim a nawet z fetą. - Na podpieczony spód wyłożyć usmażone kurki z cebulą, zalać masą jajeczną i wstawić do nagrzanego piekarnika. - Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczona formę do tarty, najpierw spód a potem boki.