Łącznie: 2 godz. 15 min. Placek po węgiersku Potrzebne składniki Placek: 1 kg dużych ziemniaków 2 średnie cebule 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 ząbki czosnku sól (pieprz) olej do smażenia Gulasz: 1 kg mięsa wołowego na gulasz 200 g pieczarek 1 litr bulionu 2 czerwone papryki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki papryki słodkiej w proszku ziele angielskie (pieprz w ziarnach, sol) olej do smażenia 3 łyżki śmietany 12% Jak wykonać przepis na - Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Placek po węgiersku wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Placki smażymy na oleju na dużej patelni, równomiernie na całość nakładając warstwę ziemniaków, wygładzając łyżka powierzchnię. Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w mące i podsmażamy na dużym ogniu chwilę z każdej strony by zamknąć. W tym czasie podsmażamy na patelni pieczarki do czasu aż odparuje woda. Czekamy aż spód się zrumieni porządnie i przewracamy, najlepiej używając talerza, Na połowę placka nakładamy gulasz i przykrywamy drugą połową. I to klasycznie, trzemy na tarce na drobnych oczkach ziemniaki i cebulę. Dodajemy kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, zalewamy bulionem tak by przykrył mięso i dusimy na małym ogniu ok. 40 min. Cebulę na gulasz również kroimy w kostkę. Ja jednak odlewam część sosu z grzybami z gulaszu i zaprawiam śmietaną i dopiero tym polewam placek. Sposób wykonania Pieczarki czyścimy i kroimy w kostkę, tak samo paprykę. Dodajemy paprykę w proszku i dusimy jeszcze ok. godziny co jakiś czas mieszając. W ogóle pasuje mi ta kuchnia, taka trochę nasza a trochę nie.