Inne Przykłady Produktów : szpinak, papryka, cebula, brokuł, – flawonole owoce cytrusowe- pomarańcz, cytryna, mandarynki – flawanony gorzka czekolada, herbata, pistacje, orzechy nerkowe – flawanole soja i produkty z tofu – isoflawony truskawki , jeżyny, maliny, winogrona, wiśnie, czerwona fasola, orzechy pekan, orzechy włoskie – antocyjanidyny Ciasto: 1 filiżanka mąki białej ½ filiżanki zimnego masła ( pokrojone w kostkę ) 1/3 filiżanki orzechów pekan Około ¼ filiżanki cukru pudru Odrobina Soli 1. Inne produkty bogate w flawonoidy są również wskazane; bowiem nie jest dokładnie wiadomo które flawonoidy polepszają pamięć, koncentracje czy umiejętności uczenia się; warto jest więc dostarczać różnorodnych produktów zawierających te korzystne związki , gdyż zaobserwowano, że urozmaicona dieta bogata w związki z grupy flawonoid może mieć pozytywne efekty na pracę naszego mózgu. Jak pokazują badania borówki i zawarte w nich flawonoidy – antocyjanidyny mogą mieć dobroczynny wpływ na procesy poznawcze takie jak zapamiętywanie, uczenie się, efektywniejsze podejmowanie decyzji lub rozumowanie. Odrobina malin ( opcjonalnie) 2 jajka 1 łyżka cukru pudru Sok z jednego dużego czerwonego pomarańcza Pokrojona skórka z pomarańcza (odrobina) Wykładamy ciasto na okrągłe żaroodporne naczynie i lekko podpiekamy w 175 C przez około 15-20 minut. Wlewamy masę z jajek i pieczemy w 175C przez dodatkowe 20 minut. Tarta z borówką amerykańską i czerwonym pomarańczem to wyborny smak i esencja cytrusowa która znakomicie pobudza nasze zmysły smaku i węchu. Do food procesora dodajemy wszystkie składniki – mieszamy do czasu, aż całość się połączy.