Piersi z kurczaka w warzywach a’la ryba po grecku <3 Wypróbujcie koniecznie! HIT!

Helka
Obiad
08.10.2017 19:00
Piersi z kurczaka w warzywach a’la ryba po grecku <3 Wypróbujcie koniecznie! HIT!

Składniki: ok. 1 kg filetów z piersi kurczaka mąka do panierowania filetów + odrobina mąki do oprószenia farszu na sam koniec bułka tarta do panierowania ok. 6 jajek do panierki olej do smażenia i 2 łyżki do farszu 7 dużych marchewek (ok. 1kg) 2 duże cebule (400g) Piersi z kurczaka w warzywach a’la ryba po grecku – to pyszna alternatywa dla Ryby po grecku (zobacz przepis na: Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci). 3 szklanki przegotowanej wody 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (słoiczek = 200 g koncentratu – najczęściej używam Pudliszki lub Dawtona) 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1-2 cytryny (do smaku) 3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki do farszu + trochę do oprószenia ryb sól, pieprz do smaku natka pietruszki do ozdobienia potrawy Kolejno dodać słodką paprykę, sok wyciśnięty z cytryny (na początek wycisnąć sok z jednej, a dnia następnego ewentualnie doprawić do smaku jeszcze większą ilością soku z cytryny), 2 łyżki oleju oraz koncentrat pomidorowy, wymieszać. Jako, że uwielbiamy ten warzywny farsz, a zarazem mieliśmy ochotę na jakieś pyszne fileciki z kurczaka, to postanowiliśmy wraz z Mężem zaeksperymentować i stworzyć właśnie kurczaka ala ryba po grecku – i mimo obaw, wyszło przepysznie! oraz tutaj: Sałatki na Sylwestra – przepisy Piersi z kurczaka w warzywach a’la ryba po grecku – Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Na dnie naczynia lub na półmisku wykładam część farszu, na to kotleciki i kolejną warstwa farszu. Na drugi dzień podgrzewam lekko farsz i smakuję – ewentualnie doprawiam wtedy do smaku jeszcze solą, pieprzem lub cukrem i sokiem z cytryny. Kurczak po grecku najlepiej smakuje na ciepło, zwłaszcza na 2 i 3 dzień, gdy smaki odpowiednio się przegryzą. Piersi z kurczaka w warzywach a’la ryba po grecku – Wykonanie: Filety z piersi kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, dokładnie osuszyć, rozbić tłuczkiem do mięsa. Przed oprószeniem farszu mąką powinien on mieć w sobie już niewiele wody – jeśli wody jest nadal sporo, to podkręcam nieco gaz i daje jej odparować).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/2017/10/08/piersi-z-kurczaka-w-warzywach-ala-ryba-po-grecku/