Szarlotka jaglana – przepis: Składniki: 2 szklanki kaszy jaglanej, 4 szklanki mleka krowiego (1,5% dla unikających tłuszczu, ja preferuję 3,2%) lub roślinnego, 1,4 kg słodkich jabłek, 1/2 szklanki słodziwa (osoby unikające cukru mogą go zastąpić Stevią, Ksylitolem, Erytrytolem lub słodzikiem), 1/2 opakowania cynamonu, odrobina brązowego cukru/ksylitolu do ozdoby – opcjonalnie, garść żurawiny i płatów migdałowych- do ozdoby, opcjonalnie 2 łyżki chia, jeśli mamy bardzo soczyste jabłka (wówczas nie ma problemu z ewentualnym nadmiarem soku z jabłek Zapewniam, że zapach ciasta zwabi dzieci do kuchni, a sąsiadów na kawę;) Szarlotka jaglana jest bardzo syta, dzięki czemu idealnie nadaje się na tort:) Kolejnym krokiem jest wysmarowanie tortownicy (średnica około 25 cm) tłuszczem i wyłożenie na nią kaszy jaglanej – do tego celu zużywamy 2/3 jej objętości. A jeśli Ci mało… To zapraszam Cię do mojej kulinarnej gruby lub na Fan Page na Facebooku lub Instagramie. Tak przygotowane ciasto zapiekamy (bez przykrycia) na złoty kolor przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Szarlotka jaglana jest bardzo wdzięczna, bo można ją przygotować w wydaniu wegańskim, zastępując mleko krowie napojem roślinnym. ) Przygotowanie: Kaszę jaglaną wrzucamy na sitko i przelewamy wrzątkiem, a następnie zimną wodą – dzięki temu unikniemy gorzkiego posmaku. Bez mieszania gotujemy na małym ogniu przez około 15 do 20 minut (do uzyskania sypkiej konsystencji). W międzyczasie w garnku gotujemy mleko, gdy zacznie wrzeć wrzucamy do niego kaszę i przykrywamy pokrywką. Gdy kasza się gotuje, my ścieramy na tarce o dużych oczkach jabłka.