Potrzebne składniki 7 jajek 3/4 szklanki cukru do cisata 8 łyżek cukru do kremu 150 g wiórków kokosowych 1 szklanka suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1/2 litra mleka 1 paczka margaryny do pieczenia 250 g 3 paczki herbatników 50 ml spirytusu 200 ml likieru kokosowego (może być nalewka lub inny alkohol) szczypta soli Polewa czekoladowa: 100 g margaryny do pieczenia 100 g cukru pudru 2 łyżki mleka 3 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wiśniówki Jak wykonać przepis na - Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto - Pijak wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Sposób wykonania Białka z jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy ciągle mieszając 3/4 szklanki cukru. Jak ciasto dobrze nasączymy to nazwa może się okazać bardzo adekwatna, a już parę razy udało mi się spić to ciasto ciut bardziej niż trzeba. W tym czasie gotujemy budyń, odlewamy 1/3 mleka pozostałe zagotowujemy z 8 łyżkami cukru. Wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 stopni 20 minut. Ciasto Pijak jest już klasykiem bo chyba większość z Was już kiedyś gdzieś je jadła. W pozostałym mleku rozrabiamy mąki i jajka, a następnie wlewamy do gorącego mleka i chwilkę gotujemy mieszając. Zmniejszamy obroty dodajemy wiórki, mak i na końcu proszek do pieczenia. Zazwyczaj długo w tej lodówce po zrobieniu nie leży, bo jest zwyczajnie pyszne i znika.