Bardzo prosto, ale pysznie i efektownie : ) Koniecznie wypróbujcie, polecam!! Składniki na kruchy spód (blacha 34×24 cm): 270 g mąki pszennej 100 g zmielonych migdałów 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g zimnego masła 80 g cukru pudru 8 g cukru wanilinowego kilka kropel ekstraktu z migdałów (opcjonalnie) szczypta soli 4 żółtka Mąkę, zmielone migdały i proszek do pieczenia wymieszać. Składniki na beze: 4 białka (temp. pokojowa) szczypta soli 200 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki migdałów Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zimowe wypieki kojarzą mi się głównie z tymi bożonarodzeniowymi i tych oczywiście nie zabrakło, ale są także rozmaite serniki jak ten z musem czekoladowym lub pistacjowym, czy ciasta przekładane m.in. kokosowy torcik bezowy lub kostka alpejska, którym trzeba poświęcić trochę więcej czasu. Jesień pachnie dynią, śliwkami, orzechami, a także obowiązkowo jabłkami, więc książka obfituje w przepisy na szarlotki np. z bezą, z lekką budyniową pianką, czy szarlotkę waniliową. Tak jak sugeruje tytuł, książka jest zbiorem przepisów na wypieki i desery z sezonowym podziałem na wszystkie pory roku. Ciasto rozwałkować na wielkość formy, przełożyć na dno blachy i ponakłuwać lekko widelcem. Wymieszać z mąką ziemniaczaną, przełożyć na upieczone ciasto rozcięciem ku górze (może być gorące). Ze względu na dużą liczbę pysznych przepisów, jedyną trudnością może być wybór tego jedynego, który mamy ochotę przyrządzić w pierwszej kolejności : ) Niezależnie od poziomu zaawansowania w pieczeniu, na pewno znajdziecie tu coś dla siebie, a piękne zdjęcia i dokładny opis przygotowania wprost zachęcają do działania. Składniki na nadzienie: 700 g śliwek 1 łyżka mąki ziemniaczanej Śliwki przepołowić, usunąć pestki. Przepis pochodzi z książki Moje wypieki na 4 pory roku D. Świątkowskiej. Piękna pogoda często odgania nas od skomplikowanych wypieków, znajdziemy tu więc szybkie przepisy bez pieczenia, a także typowy letni deser, czyli lody np. mango lassi : )