cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 200 g. masła - 4 żółtka Masa jabłeczna - 4 jabłka - 1 łyżeczka cukru waniliowego - sok z 1/2 cytryny - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku) - 500 g. Na samą górę zetrzyj na tarce pozostałe ciasto z lodówki. Z białek ubij sztywną pianę, stopniowo dodawaj po trochę cukru a na koniec mąkę ziemniaczaną. Mąkę wymieszaj na stolnicy z cukrem pudrem, waniliowym i proszkiem do pieczenia. nagrzej do 180°C. Wyjmij ciasto z lodówki i odrój 1/3, włóż do lodówki. 2/3 ciasta rozwałkuj na prostokąt i wyłóż nim spód formy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej odrobiną masła. Zlep w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Teraz mamy najlepszy czas na ciasto z jabłkami. Na wierzch wyłóż pianę z białek i wyrównaj. Jesienne wieczory aż proszą się o kubek gorącej herbaty i odrobinę słodyczy na talerzyku. Wymieszaj z sokiem cytrynowym, cynamonem, cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym. Składniki: (blaszka o wymiarach 21/25 cm.) Ciasto - 2 szkl.