Placek budyniowy z dynią

Ciasta
05.10.2017 22:48
Placek budyniowy z dynią

cukru Kruszonka - 35 g. mąki pszennej - 35 g. mąki kokosowej - 35 g. cukru - 40 g. masła - 1 żółtko Dynia na wierzchu - 80-90 g. dyni pokrojonej w cienkie paseczki - 1/2 łyżeczki żelatyny - 1/2 szkl. kaszy jaglanej (80 g.) - 1 łyżka cukru waniliowego - 3 łyżki cukru - skórka otarta z 1/2 cytryny - 2 gałązki tymianku cytrynowego - 300 g. obranej dyni pokrojonej w kosteczkę 1 cm. (u mnie hokkaido) - 2 szkl. Spód - 150 g. mąki pszennej - 150 g. mąki kokosowej - 100 g. cukru brązowego (nie trzcinowego) - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka cukru waniliowego - 110 g. zimnego masła - 3 żółtka - 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% syropu z gotowania dyni w kosteczkach Budyń: Zagotuj mleko z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. W czasie pieczenia ciasta paski dyni ugotuj w syropie pozostałym po gotowaniu dyni w kostce. Spód: Mąki wsyp na stolnicę, wymieszaj z cukrami i proszkiem do pieczenia. Zmniejsz ogień na malutki, przykryj garnek i gotuj, aż kasza będzie całkiem ugotowana, około 25 minut. Odstaw. Dynia: Zagotuj wodę z cukrem (niepełna szklanka), wrzuć dynię w kosteczkach. Kruszonka: Składniki na kruszonkę włóż do miski i wyrób ręką, aż powstaną grudki ciasta. Wyjmij i na podpieczony spód rozłóż równomiernie budyń z dynią. Tortownicę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C, piecz przez 10 minut. Kaszę w mleku zmiksuj dokładnie blenderem, aż powstanie gładki budyń. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz 30 minut. Dodaj masło i siekaj nożem na małe kawałki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://deliciousplacebynatalia.blogspot.com/2017/10/placek-budyniowy-z-dynia.html