Wiele chorób cywilizacyjnych spowodowanych jest zaburzeniem równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Niestety, często nie są one diagnozowane, gdyż badania zlecane przez lekarzy zazwyczaj nie biorą pod uwagę równowagi kwasowo-zasadowej.
Zmęczenie, złe samopoczucie, ból i inne dolegliwości spowodowane są często złym sposobem odżywiania, nadmiarem kofeiny i alkoholu w diecie. Nawyki te prowadzą do zakwaszenia organizmu, który objawia się nieznośnymi dolegliwościami.
Przywrócenie odpowiedniej równowagi kwasowo-zasadowej nie jest jednak trudne. Wystarczy ograniczyć spożywanie alkoholu i kwasy oraz wprowadzić do codziennej diety więcej świeżych warzyw oraz przygotować wodę alkaliczną, która doskonale zwalcza zakwaszenie.
Składniki:
-2 litry przegotowanej wody
-1 cytryna
-1 łyżeczka soli himalajskiej (dostępna w większości sklepów)
#Do szklanego naczynia przelej wodę. Cytrynę dokładnie umyj i pokrój w plastry. Dodaj plastry cytryny i sól do wody. Przykryj naczynie i trzymaj je w temp. pokojowej przez ok. 10 godzin.
#Codziennie rano, na pusty żołądek wypijaj 2-3 szklanki wody alkalicznej.