Równowaga kwasowo-zasadowa to stan, który pozwala na utrzymani harmonii w naszym organizmie. Zakwaszenie organizmu natomiast powoduje wiele dolegliwości i należy z nim walczyć. Najlepiej za pomocą odpowiednich produktów spożywczych. Dobra wiadomość jest taka, że przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej nie jest niczym trudnym i nie wymaga wielu wyrzeczeń.
Jak należy to zrobić?
#Po spożyciu mięsa:
Kiedy zjesz 100 g mięsa np. kurczaka lub wołowiny zjedz również 100 g pomidorów lub jabłek. Tak samo postąp po zjedzeniu 100 g ryżu lub makaronu. Produkty zasadotwórcze możesz zamienić również na ogórki lub buraki.
#Minerały
Dieta zasadotwórcza powinna być również bogata w sód, magnez, wapń i potas. Odpowiednia ilość tych minerałów pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową.
#Opieraj dietę o produkty neutralizujące zakwaszenie:
-Sałata
-Ogórki
-Kapusta
-Gruszki
-Truskawki
-Mleko
-Buraki
-Ziemniaki
-Marchew
-Pomidory
#Unikaj produktów kwasotwórczych:
-Cukier
-Mąka
-Biały ryż
-Tłuszcz
-Kawa
-Alkohol nikotyna
Pamiętaj również o tym, że nie tylko dieta negatywnie wpływa na równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Konieczne jest również:
-Unikanie stresu
-Unikanie nadmiernej ilości leków
-Zwiększenie aktywności fizycznej
-Unikanie restrykcyjnych diet odchudzających