Doprawiłam i zostawiłam pykający wywar na dobre 3 godziny, Baza (na dwie miseczki zupy) * 1 łyżka oleju * 1 łyżka oleju sezamowego * 3 przetarte ząbki czosnku * 1 łyżeczka startego świeżego imbiru * 2 łyżki pasty miso * 2 łyżki sosu sojowego * 1 łyżka sake (do gotowania) W rondelku rozgrzałam olej i olej sezamowy, dodałam czosnek i imbir i smażyłam chwilę, uważając, aby się nie przypaliło! Doprawiłam i zostawiłam pykający wywar na dobre 3 godziny, Baza (na dwie miseczki zupy) * 1 łyżka oleju * 1 łyżka oleju sezamowego * 3 przetarte ząbki czosnku * 1 łyżeczka startego świeżego imbiru * 2 łyżki pasty miso * 2 łyżki sosu sojowego * 1 łyżka sake (do gotowania) W rondelku rozgrzałam olej i olej sezamowy, dodałam czosnek i imbir i smażyłam chwilę, uważając, aby się nie przypaliło! Wywar * 4 drobiowe udka * 1 kawałek wieprzowninki (ja dałam polędwicę) * 8 plasterków boczku * 1 marchew * 2 korzenie pietruszki * 1/2 kapusty pekińskiej * 1 podpalona cebula * 2 ząbki czosnku * garść wakame * kawałek imbiru * trawa cytrynowa * lubczyk * sól, pieprz Do dużego garnka wrzuciłam udka i wieprzowinkę, zalałam obficie wodą i postawiłam na gaz. Naruto zrobione jest z pasty rybnej (mięso białych ryb miesza się z cukrem, wywarem rybnym, wodą solą oraz sproszkowanymi jajkami), które potem formuje się je w długą, wąską roleczkę. Naruto zrobione jest z pasty rybnej (mięso białych ryb miesza się z cukrem, wywarem rybnym, wodą solą oraz sproszkowanymi jajkami), które potem formuje się je w długą, wąską roleczkę. Ja polecam jednak podsmażyć go lekko na patelni - jest znacznie lepszy! Wakame Algi, które dużą popularnością cieszą się w Japonii, powoli zdobywają serca ludzi na całym świecie. Ja polecam jednak podsmażyć go lekko na patelni - jest znacznie lepszy! Wakame Algi, które dużą popularnością cieszą się w Japonii, powoli zdobywają serca ludzi na całym świecie. Będzie bardziej aromatyczne :) * 1 marchew * 2 korzenie pietruszki * 1/2 kapusty pekińskiej * 1 podpalona cebula * 2 ząbki czosnku * garść wakame * kawałek imbiru * trawa cytrynowa * lubczyk * sól, pieprz Do dużego garnka wrzuciłam udka i wieprzowinkę, zalałam obficie wodą i postawiłam na gaz. Po schłodzeniu kroi się go w plastry, które podaje je w zupie (od której się grzeją). Po schłodzeniu kroi się go w plastry, które podaje je w zupie (od której się grzeją). I tak samo ja, szukając legendarnego przepisu na ramen, stworzyłam coś własnego ;) Postanowiłam przygotować miso-ramen, bo właśnie ten rodzaj zupy zamawiał Naruto Uzumaki w barze Ramen Ichiraku. Dobrze zrobiony rozpływa się w ustach i w ogóle nie jest tłusty. Dobrze zrobiony rozpływa się w ustach i w ogóle nie jest tłusty. Dodatkiem w ramenie może być w zasadzie cokolwiek, ja postawiłam na klasykę... Dodatkiem w ramenie może być w zasadzie cokolwiek, ja postawiłam na klasykę... Glony wakame występują na rynku w postaci suszonych liści oraz w zalewie. Glony wakame występują na rynku w postaci suszonych liści oraz w zalewie. Jajka mollet (na półtwardo) Charakterystyczne dla ramenu jest pływające w nim jajko z płynnym żółtkiem. Jajka mollet (na półtwardo) Charakterystyczne dla ramenu jest pływające w nim jajko z płynnym żółtkiem. Ważne, żeby miały temperaturę pokojową - więc jeśli trzymacie jaja w lodówce, po prostu wyciągnijcie na godzinkę przed ugotowaniem. Ważne, żeby miały temperaturę pokojową - więc jeśli trzymacie jaja w lodówce, po prostu wyciągnijcie na godzinkę przed ugotowaniem. Jest to jajko gotowane na miękko i marynowane w sosie sojowym, nazywane aji tamago albo ajitama. Jest to jajko gotowane na miękko i marynowane w sosie sojowym, nazywane aji tamago albo ajitama. Ramen stał się bardzo popularny, powstało kilka jego odmian a receptur na każdą z nich są setki. Jak każdy z dodatków, naruto nie jest elementem niezastąpionym - ale na pewno doda zupce uroku. Jak każdy z dodatków, naruto nie jest elementem niezastąpionym - ale na pewno doda zupce uroku. Mięso wrzuciłam na 2 godzinki do piekarnika, na 180 stopni. Mięso wrzuciłam na 2 godzinki do piekarnika, na 180 stopni. Jest to zwinięty boczek, wolno duszony w mieszance sosu sojowego, sake, cebulki, imbiru. Jest to zwinięty boczek, wolno duszony w mieszance sosu sojowego, sake, cebulki, imbiru. Udało nam się znaleźć w Edynburgu dobrą restauracyjkę, gdzie podają wyśmienitą kuchnię wschodu i oczywiście doskonały ramen. Wywar różni się: czasem są nią kości kurczaka lub wieprzowe, innym razem mięso drobiowe, wołowe lub ryb z dodatkiem pasty miso... Moja marynata składała się z sosu sojowego, sake, przeciśniętego czosnku, startego imbiru i przypraw. Moja marynata składała się z sosu sojowego, sake, przeciśniętego czosnku, startego imbiru i przypraw. Powstał w Chinach, ale przejęli go Japończycy i rozsławili na całym świecie. Ramen w skrócie jest to japoński rosół z wkładką. Większość składników dostaliśmy w Hua Xing Chinese Supermarket,w Edynburgu. Większość składników dostaliśmy w Hua Xing Chinese Supermarket,w Edynburgu. Warto pamiętać, że shiitake gotujemy krótko, ponieważ im dłużej poddajemy je obróbce, tym stają się bardziej twarde. Warto pamiętać, że shiitake gotujemy krótko, ponieważ im dłużej poddajemy je obróbce, tym stają się bardziej twarde. Charakteryzuje się tym, że do wywaru dodaje się pastę miso (ze sfermentowanej soi). Nakładamy zupę! Na dnie miseczki rozkładamy bazę miso, następnie wypełniamy miseczkę makaronem, zalewamy przecedzonym bulionem i układamy dodatki. Nakładamy zupę! Na dnie miseczki rozkładamy bazę miso, następnie wypełniamy miseczkę makaronem, zalewamy przecedzonym bulionem i układamy dodatki. W końcu się odważyłam i ugotowałam mężowi jego ukochaną zupkę. Ser tofu Tofu jest niskokaloryczne, bezglutenowe, bogate w minerały i napakowane egzogennymi aminokwasami, pyyycha! Ser tofu Tofu jest niskokaloryczne, bezglutenowe, bogate w minerały i napakowane egzogennymi aminokwasami, pyyycha! Ja zakupiłam suszone, przed dodaniem ich do zupy, namaczałam około 10 minut, Kukurydza Zielona cebulka Sezam Co można jeszcze dodać do ramen? Ja zakupiłam suszone, przed dodaniem ich do zupy, namaczałam około 10 minut, Kukurydza Zielona cebulka Sezam Co można jeszcze dodać do ramen? W smaku i konsystencji przypomina surimi, znane nam również jako paluszki krabowe. W smaku i konsystencji przypomina surimi, znane nam również jako paluszki krabowe.