English version Braised chicken with honey and lemon (4 porcje) Ingredients: 1tablespoon olive oil or vegetable oil 4 chicken legs 1 red onion, sliced 12 whole garlic cloves, peeled 1 lemon, cut into chunks 3/4 cup chicken stock cup chicken stock 1/2 cup honey cup honey fresh oregano leaves Preparation: Heat a large, deep pan over high heat, add oil and chicken. Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego 4 udka z kurczaka 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki 12 ząbków czosnku, tylko obranych i pozostawionych w całości 1 cytryna, pokrojona w ósemki 3/4 szklanki bulionu drobiowego 1/2 szklanki miodu świeże liście oregano do podania Przygotowanie: Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na dużym ogniu, wlej olej i włóż udka. Wtedy z pomocą przychodzą mi dania, które generalnie robią się praktycznie same, jedynie z moją bardzo niewielką ingerencją, a są tak samo smaczne jakbym stała nad nimi godzinami. Return chicken to pan, add the lemon, chicken stock and honey. Wymieszaj, zmniejsz ogień do małego, przykryj patelnię i gotuj przez około 20 minut lub do momentu aż kurczak przestanie być różowy w środku. Są czasami takie dni kiedy jedyne na co mam ochotę, to leżenie pod kocykiem z kubkiem gorącej herbaty, ale rodzinka głodna więc cóż… Smaż po około 5-8 minut z każdej strony, do ładnego zarumienienia, po czym przełóż je na talerz i odstaw. Ponownie wyjmij udka z patelni, zwiększ ogień pod sosem i gotuj bez przykrycia aż zgęstnieje. Reduce heat to medium, add onion and cook for 1 minute, next add garlic and cook for another minute. Reduce heat to medium-low, cover the pan and simmer for 20 minutes or until the chicken is cooked through.