#krakus 2 płaty miruny (ok 600-700g) 200-250 g mrożonego groszku 4 marchewki, najlepiej jak najcieńsze (ok 400-450g) 1 cukinia 2 małe kalarepy 1 koncentrat bulionu warzywnego Krakus 1 szklanka śmietanki 30% 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, biały pieprz sok z cytryny 1-2 łyżki posiekanego drobno koperku Udostępnij Zapisz Jeśli lubicie ryby, ale znudziły Wam się takie panierowane, albo z powodów zdrowotnych musicie ograniczyć spożywanie dań smażonych, mam dla Was coś specjalnego:) Delikatna potrawka z warzywami: marchewką, kalarepą, cukinią i zielonym groszkiem w towarzystwie gotowanej ryby. Do tego ryż lub kasza jaglana, albo zwykłe ziemniaki z wody i lekki, zdrowy obiad gotowy. #smacznieiszybko? Cukinię wraz ze skórką kroimy na grubsze półplasterki, kalarepę kroimy w paseczki. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, dodajemy do bulionu i gotujemy aż do zgęstnienia. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i ewentualnie odrobiną soku z cytryny. Ugotowane warzywa wyławiamy łyżką cedzakową lub odcedzamy na sicie (bulion zachowujemy). Rybę opłukujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy ewentualne ości, po czym kroimy w grubszą kostkę.