Krem podzielić na 5 części – trzy część posłużą do smarowania blatów biszkoptu na ich górnej powierzchni; a dwie części posłużą do posmarowania brzegów tortu na obwodzie i zrobienia ozdób ze śmietany na wierzchu tortu. Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru – ok. 150g 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej typ 450 – ok. 100g 1/4 szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej (2 średnioczubate łyżki) – ok. 45g szczypta soli Tort Malinowa Rozkosz – to tort wzorowany na moim pomyśle na ciasto na herbatnikach, na które przepis znajdziecie tutaj: Malinowa rozkosz – ciasto bez pieczenia. Po ostudzeniu podzielić biszkopt na 2 lub 3 płaty wedle uznania (ja dzieliłam na 3 płaty, bo wolę jak część biszkoptowa w torcie nie jest zbyt gruba). Składniki na frużelinę malinową: 800g mrożonych malin 100ml syropu malinowego 2 bardzo czubate łyżki mąki ziemniaczanej (lub nieco więcej jeśli masa jest zbyt rzadka) Polecam również przepis na pyszne ciasto z malinami i bezą: Malinowa chmurka – przepis Tort Malinowa Rozkosz – Składniki: Składniki na krem: 1000ml śmietanki kremówki 36% 500g serka mascarpone 6-7 łyżek cukru pudru 2 opak. Ola właśnie zapytała o wykorzystanie kremu do stworzenia tortu, więc stwierdziłam, że to może być super pomysł i warto taki malinowy tort zrobić na bloga :) Dodać 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (lub nieco więcej – tak by uzyskać gęstą frużelinę malinową). Składniki na poncz do nasączenia: 80ml przegotowanej wody 40 ml soku wyciśniętego z cytryny 1 łyżka cukru Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć część kremu, następnie połowę frużeliny. Przygotować krem (składniki na krem typu śmietana i mascarpone powinny być porządnie schłodzone):