Łącznie: 1 godz. Ciasto Kukułka Potrzebne składniki Biszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 120 ml zimnej wody Nadzienie: 300 g czekolady deserowej lub 200 g mlecznej i 100 g gorzkiej 125 ml kawy (zaparzonej) 100 ml wódki 1 litr śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 160 g biszkoptów Sposób wykonania Żółtka mieszamy z wodą i dodajemy cukier, cukier wanilinowy, mąki, proszek do pieczenia i kakao. Jak wykonać przepis na - Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto Kukułka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. W osobnym naczyniu na małym ogniu roztapiamy czekoladę w kawie i dolewamy alkohol. Zastanawiałem się jakie ciasto fajnie by grało z likierem z kukułek i wtedy sobie przypomniałem o tym popularnym cieście. wyłożonej papierem na 30 min w temperaturze 180 stopni. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą delikatnie mieszając. Śmietanę ubijamy na sztywno (schłodzoną) z cukrem pudrem najlepiej mikserem. Nakładamy na niego połowę śmietany, układamy biszkopty i polewamy masą czekoladową. Ciasto odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.