Witamina B6 0,291 mg Kwas foliowy 46 µg Witamina B12 0 µg Kwas pantotenowy 0,317 mg Wapń 7 mg Żelazo 0,43 mg Magnez 12 mg Fosfor 26 mg Potas 211 mg Sód 4 mg Cynk 0,25 mg Miedź 0,02 mg Białko 0,99 g Tłuszcz ogółem 0,30 g Kwasy tłuszczowe nasycone 0,027 g Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,003 g Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,070 g Kwasy tłuszczowe omega-3 0,056 g Kwasy tłuszczowe omega-6 0 g Węglowodany 6,03 g Pasta z czerwonej papryki dla leniwych Składniki: 2 kg czerwonej papryki 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Wykonanie: Papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Papryka jest również dobrym źródłem błonnika (2,1 g/100 g), przez co jest sycąca i spowalnia wchłanianie się tłuszczów oraz cukrów z produktów, które wraz z nią zjemy. Możemy przyrządzić z niej również zupy, podawać w postaci duszonych potrawek (znakomite leczo i peperonata), dusić razem z mięsem, faszerować czy też wykorzystywać do przygotowania różnego rodzaju past. Witamina C 127,7 mg Witamina B1 0,054 mg Witamina B2 0,085 mg Witamina B3 (PP) 0,979 mg Fluor ~ Cholesterol 0 mg Fitosterole ~ Papryka w kuchni Papryka w kuchni ma bardzo szerokie zastosowanie. Papryka to jedno z najzdrowszych warzyw, jakie dostępne jest przez cały rok, a najlepiej smakuje właśnie w okresie jesieni. Z warzyw tych robię różnego rodzaju pasty, zapiekam je, czy też zamykam w słoikach. Bo z reguły, aby przyrządzić pastę z papryki najpierw trzeba ją upiec, a potem obrać ze skóry. Najwcześniej uprawiana była w państwach zlokalizowanych w basenie Morza Śródziemnego, później dotarła do Bułgarii, Rumunii, na Węgry, do Czech i Słowacji. Przepisy na te warzywa będą się pojawiać w najbliższym czasie na blogu. Parę słów o papryce Papryka jest rośliną należącą do rodziny psiankowatych, uważana za jedno z najzdrowszych warzyw. Najzdrowsza jest oczywiście na surowo, w postaci różnych sałatek. Potem ją udusiłam na małym ogniu wraz z cebula i czosnkiem, a potem odparowałam. Kapsaicyna obecna jest głównie w pestkach oraz białych błonkach papryki. Jeśli będą w niej jeszcze wyczuwalne drobne kawałki, pastę ponownie blendujemy. ok. 6 godzin Wartości odżywcze w 100 g Kalorie (wartość energetyczna) 31 kcal / 130 kJ Oto prze Wami pyszna pasta z czerwonej papryki dla leniwych. Używam jej jako pasty na kanapki, dodaje do duszonych warzyw czy też mięsa.