Pierogi z pieca w dwóch nadzieniach i sosem koperkowo- czosnkowym

Kamila
Przekąski
01.10.2017 18:48
Pierogi z pieca w dwóch nadzieniach i sosem koperkowo- czosnkowym

Pyszne chrupiące ciepłe pierożki z pieca w dwóch smakach: ze szpinakiem i serem feta oraz kurczakiem w curry, żółtym serem i suszonymi pomidorami, a to wszystko polane ciepłym sosem koperkowo- czosnkowym Składniki: Ciasto: Farsz z kurczakiem: 400 g piersi 150 g żółtego sera 5 suszonych pomidorów 1/2 liścia pory curry, pieprz, sól , ostra papryka Farsz z szpinakiem: ok. 200 gr szpinaku - może być mrożony 1/2 ząbku czosnku sól 50-100 g sera feta Sos: 1 słoiczek sosu Łowicz sos uniwersalny biały 1-2 ząbki czosnku suszony bądź świeży koperek Wykonanie: Dodajemy drobno pokrojoną porę i suszone pomidory, odstawiamy z ognia , ścieramy żółty ser i gotowe Szpinak jeżeli jest mrożony podsmażamy tak długo jak pozbawimy go wody, dodajemy sól, czosnek, ser feta pokrojoną w kostkę, mieszamy i gotowe. Piekarnik nastawiamy na 190*C - 200*C Mając tyle czasu możemy zrobić dwa nadzienia. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na oliwie przyprawiając curry, nieco papryki ostrej, pieprz. Z wyrośniętego ciasta odrywamy mniejsze kawałki, wałkujemy na cienki placek i wycinamy duże kółka, nadziewamy nadzieniem, sklejamy, smarujemy rozbełtanym jajkiem i dla ozdoby możemy podsypać pierożki suszonym koperkiem sezamem czy papryką. Podgrzewamy mleko, dodajemy do niego świeże drożdże, sól, cukier - odstawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu i przykrywamy ściereczką. Do dużej miski dodajemy mąkę (najlepiej najpierw porcjami i dodawać jej tyle aż ciasto będzie odchodzić od rąk), jajko, rozczyn, roztopione i ostudzone masło.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kamira90.blogspot.com/2017/10/pierogi-z-pieca-w-dwoch-nadzieniach-i.html