Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1/2 małej łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zimnego masła 40 g cukru 1 cukier waniliowy ok. 16 g 4 żółtka Rabarbar z jagodami 700 g - 800 g rabarbaru 200 g powideł jagodowych (użyłam domowych) 3 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka cynamonu Beza 4 białka 200 g cukru 1 stołowa łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Do miski bądź miski z mikserem do wyrabiania ciasta dodajemy przesiane mąki połączone z proszkiem do pieczenia, masło pokrojone na mniejsze kawałki, cukier, cukier waniliowy. Tak gotowe i podziurawione widelcem ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach ok. 26 x 36 cm i podpiekamy w piekarniku przez 20 minut w temp. 170*C Obsypujemy mąką, cynamonem i mieszamy z połową powideł. Białka ubijamy na sztywno dodając podczas miksowania na najwyższych obrotach cukier. Na podpieczone ciasto wykładamy resztę powideł, wykładamy rabarbar i wykładamy na samą górę bezę.