Składniki: 200 g masła 5 żółtek 7 białek 3 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 400 g borówek 3 łyżeczki dżemu (np. z czarnej porzeczki lub wiśni) Borówki umyć i osuszyć. Większą część ciasta zetrzeć na tarce na dno formy. Zimne masło zagnieść z mąką, proszkiem do pieczenia, 1/3 szklanki cukru oraz żółtkami. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części (3/4 i 1/4). Na wierzch zetrzeć mniejszą część ciasta. Wyrobić w kształt kuli i włożyć do lodówki na około pół godziny. Zamiast dżemu z czarnej porzeczki użyłam świeżych borówek.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://www.bullio.pl/plesniak-z-borowkami/