Porcja na 10 tartaletek o średnicy 9 cm. Kruche ciasto: szklanka mąki pszennej + do podsypywania ciasta przy wałkowaniu 100 g masła 1/4 szklanki cukru pudru 1 jajko Masa karmelowa: 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka miodu 40 ml wody 40 g masła 1/4 szklanki śmietany 30% 120 g solonych orzechów ziemnych Masa czekoladowa: 1/2 szklanki śmietany 30% 130 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: masło do wysmarowania foremek 30 g orzechów ziemnych na wierzch tartaletek Mąkę wyrobić z jajkiem, pokrojonym zimnym masłem oraz cukrem pudrem. Tartaletki na kruchym cieście z rozpływającym się karmelem, solonymi orzechami ziemnymi oraz polewą z gorzkiej czekolady. Uformować kulę i wstawić ją na około 30 minut do lodówki. Foremki wysmarować masłem. Cukier, miód i wodę gotować w małym garnku mieszając aż do połączenia się składników. Wstawić ponownie na palnik i gotować jeszcze kilka minut. Tartaletki wyjąć z lodówki, polać masą czekoladową i udekorować orzechami. Jeśli ciasto za bardzo się klei, dodać trochę mąki. Zdjąć z kuchenki, dodać masło i śmietanę i dokładnie wymieszać.