Sernik poduszkowiec

Ewelina
Ciasta
04.04.2014 21:14
Sernik poduszkowiec

Przepis

SKŁADNIKI

Ciasto:

5 jajek

220 g mąki pszennej

180 g cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

125 ml oleju

3 łyżki gorzkiego kakao

125 ml wody

Masa serowa:

500 g quarku lub twaróg 3-krotnie mielony

1 op. budyniu waniliowego

100 g cukru

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru na puszysty kogel-mogel, następnie dodać olej i wodę, zmiksować. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę i wmieszać do masy żółtkowej.

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać razem, a następnie przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem blachy, wygładzić powierzchnię.

Przygotować masę serową - utrzeć razem wszystkie jej składniki. Następnie przełożyć ją do woreczka, uciąć róg i wyciskać na kakaowe ciasto tworząc kwadraty.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30-35 minut (u mnie 45minut).