Przepis
SKŁADNIKI
Ciasto:
5 jajek
220 g mąki pszennej
180 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml oleju
3 łyżki gorzkiego kakao
125 ml wody
Masa serowa:
500 g quarku lub twaróg 3-krotnie mielony
1 op. budyniu waniliowego
100 g cukru
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru na puszysty kogel-mogel, następnie dodać olej i wodę, zmiksować. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę i wmieszać do masy żółtkowej.
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać razem, a następnie przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem blachy, wygładzić powierzchnię.
Przygotować masę serową - utrzeć razem wszystkie jej składniki. Następnie przełożyć ją do woreczka, uciąć róg i wyciskać na kakaowe ciasto tworząc kwadraty.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30-35 minut (u mnie 45minut).