Składniki na 4 pizze: na ciasto: 500 g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych 300 ml letniej wody łyżeczka soli łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek na sos: szklanka passaty pomidorowej łyżka suszonego oregano łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku szczypta soli i cukru dodatki np. mozarella, szynka, cebula, kukurydza, pomidory, bazylia - W miseczce wymieszać wodę z cukrem, pokruszyć do niej drożdże i odstawić na 20 minut, aby się spieniły. - Mąkę i sól przesiać do większej miski, zrobić dołek i wlać do niego spienione drożdże, dodać oliwę. - Każdą wyłożyć na blaszki nasmarowane oliwą, rozprowadzić palcami i posmarować sosem pomidorowym. - Na wierzchu ułożyć najpierw mozarellę, potem pozostałe składniki (szynkę parmeńską, bazylię i rukolę dajemy po upieczeniu). - Gdy ciasto już podrośnie, wyjąć je z miski i podzielić na 4 części, uformować z nich kule.