SKŁADNIKI - 500 g mięsa z golnoki indyczej - cebula - 150 g ryżu - 200 g bakłażana - pół papryki czerwonej - dojrzały pomidor - 150 ml koncentratu bulionu warzywnego Krakus - 400 ml wrzącej wody - łyżka przyprawy do gyrosa - garść liści bazylii - oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso z indyka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do gyrosa i obsmażamy na rozgrzanej oliwie przez kilkanaście minut. Połączenie ryżu i warzyw duszonych w bulionie, smażonego mięsa obsypanego mieszanką aromatycznych przypraw sprawia, że risotto z intensywnie pachnie i jest wyraziste w smaku. Koncentrat bulionu warzywnego łączymy z wrzątkiem i stopniowo zalewamy jego częścią warzywa i ryż. Propozycja na jesienny obiad - risotto z bakłażanem i indyczym mięsem obsypanym przyprawą do gyrosa. Jeżeli go nie mamy i brakuje nam czasu na jego przygotowanie, to dobrym rozwiązaniem jest użycie koncentratu bulionu warzywnego Knor. Risotto z indykiem w przyprawie do gyrosa i bakłażanem Często zdarza się, że do przygotowania potrawy potrzebujemy użyć wywaru z warzyw.