Kruche ciasteczka maślane - przepis idealny

Krzysztof
Przepisy
21.01.2015 9:38
Kruche ciasteczka maślane - przepis idealny

Przepis

SKŁADNIKI: z podanych proporcji wyszły mi 3 duże blachy (piekarnikowe)

175 g miękkiego masła

200 g cukru

2 jajka

400 g lub więcej mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (nie miałam dałam trochę cukru wanilinowego i kilka kropel aromatu waniliowego)

1. W dużej misce masło utrzeć mikserem z cukrem, dodać jajka i jeszcze chwilę miksować.

2. Dodać suche składniki, ręką wyrobić ciasto.

3. Podzielić ciasto na 2-3 części, rozpłaszczyć, owinąć folią i włożyć na 1 h do lodówki (lub na krócej do zamrażarki).

4. Schłodzone ciasto wałkować na grubość ok 0,5 cm (podsypując bardzo małą ilością mąki, żeby ciasteczka nie były twarde). Wycinać foremkami dowolne kształty, układać ciastka na papierze do pieczenia i piec w 175°C ok 10 min (w zależności od wielkości i grubości ciasteczek