Przepis
SKŁADNIKI: z podanych proporcji wyszły mi 3 duże blachy (piekarnikowe)
175 g miękkiego masła
200 g cukru
2 jajka
400 g lub więcej mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (nie miałam dałam trochę cukru wanilinowego i kilka kropel aromatu waniliowego)
1. W dużej misce masło utrzeć mikserem z cukrem, dodać jajka i jeszcze chwilę miksować.
2. Dodać suche składniki, ręką wyrobić ciasto.
3. Podzielić ciasto na 2-3 części, rozpłaszczyć, owinąć folią i włożyć na 1 h do lodówki (lub na krócej do zamrażarki).
4. Schłodzone ciasto wałkować na grubość ok 0,5 cm (podsypując bardzo małą ilością mąki, żeby ciasteczka nie były twarde). Wycinać foremkami dowolne kształty, układać ciastka na papierze do pieczenia i piec w 175°C ok 10 min (w zależności od wielkości i grubości ciasteczek