Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 18 cm): 3 jajka (wielkość L) 2 łyżki ksylitolu duża garść szpinaku (70g) 1 łyżka płynnego oleju kokosowego 3 czubate łyżki mąki ryżowej (50g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 250 g twarogu półtłustego 20 g odżywki białkowej (wersja treningowa) lub 3 łyżki syropu klonowego 1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie : ubita gęsta część mleczka kokosowego Białka ubić na sztywną pianę. Posmarować ciasto, na wierzch zetrzeć na tarce ścięte skrawki ciasta i wyłożyć owoce np. maliny, borówki, granat. Przełożyć do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 30 minut. Dzisiejsza proteinowa wersja, to zdrowa dietetyczna odmiana klasycznego przepisu, którą możecie jeść bez wyrzutów sumienia, a jest równie pyszna jak oryginał: ) Dodać mąkę ryżową i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Uwielbiam ciasto leśny mech, które swój piękny zielony kolor zawdzięcza szpinakowi : )