Placki z jabłkami w plasterkach – Składniki: 1 szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 150g 2/5 szklanki mleka – ok 100ml 1/5 szklanki wody – ok. 50ml 1 jajko 2 łyżki cukru szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 jabłka (ok 660g) sok z cytryny do skropienia jabłek żeby nie ciemniały cukier puder do oprószenia *opcjonalnie cynamon do oprószenia *opcjonalnie olej rzepakowy do smażenia Jabłka w cieście naleśnikowym. Na patelni rozgrzać olej (w dość sporej ilości – tak by placuszki były do połowy wysokości zanurzone), smażyć jabłka w cieście z obu stron na złoty kolor. Oprószone cukrem pudrem smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc nadają się też jako przekąska do pudełeczka do pracy lub przekąska na imprezę dla dzieci :) Jabłka w cieście naleśnikowym. Jabłka w cieście naleśnikowym, czyli placki z jabłkami pokrojonymi w grube plasterki – to pomysł zarówno na słodkie śniadanie, obiad, czy kolacje :)