Danie jest wegańskie i bardzo smaczne! Składniki: - 1 puszka ciecierzycy (ok. 400 g), - 1 słoik suszonych pomidorów (np. Biedronka), - 1-2 łyżki oleju sezamowego, - 2 mniejsze cebule, - 1 ząbek czosnku, - przyprawy: sól, pieprz, szczypta mielonego kardamonu, mielonego kuminu, 1-2 łyżeczki curry, 1-2 łyżeczki mielonego cynamonu, szczypta imbiru, słodkiej i ostrej papryki (wszystko do smaku), - ok. 1/2 szklanki przecieru pomidorowego (Passaty), - ok. 150 ml mleka kokosowego. Moja jest dość gęsta z małą ilością sosu, gdy chcemy uzyskać bardziej rzadszą wystarczy dodać więcej mleczka kokosowego lub wody. Na rozgrzanie polecam super aromatyczne curry z ciecierzycy z dodatkiem cynamonu <3 Ostatnio polubiłam takie smaki indyjskie :) Następnie odsączamy ciecierzycę z wody (nie wylewamy jej, może przydać się do innych przepisów np. mus czekoladowy przepis tutaj). Do cebuli dodajemy ciecierzycę, suszone pomidory pokrojone w paseczki, przyprawy doprawiamy do smaku.